Kanada

Så har jag lite tid över till att uppdatera.
Det är verkligen stor skillnad på livet här och på det vi har i Danmark/Sverige, det finns självklart mycket positivt och negativt med alla. Nu har vi bara varit här i två veckor så det är fortfarande en massa saker att lära sig och ta in, men som jag lärt/sätt än så länge när det gäller föräldrar är att det är helt annat både uppfostran och så mycket mer att göra med sina barn som är gratis, utomhus lekgrupper, inomhus grupper, stora lekland (som kostar någon dollar) mindre lekland och så många parker med lekplatser och på sommrarna har många av dem någon form av vattenlek, någon har som en liten pool andra har ”watersplat” lite mer äventyr där vatten sprutar ut lite som en vattenspridare. Helt fantastiskt men sen är det också väldigt varmt om sommaren så det lär behövas om man ens ska kunna vistas på en park med barnen. Här är även hur många ”farmers market” som helst, om sommaren kan man gå till nästan alla parker och där är en massa som säljer olika godsaker, frukt mm.
Som nämnt ovan finns det alltså mycket att göra för mig som hade tänkt vara hemma med C, Men allt detta är under sommar månaderna så under vintern när det är kallt, ja då kanske jag har lite andra tankar kring allt, men den dagen får vi ta då.
Uppfostran på barnen är kanske sig likt, man får lov att vara hemma i ca 1 års tid med sina barn men sen ska man också tillbaka och att sätta in sina barn på en förskola är DYRT med stora bokstäver jag skojar inte att man ska ge ca 10000 i månaden (japp Tiotusen)!, Men det finns andra alternativ, har man fler än ett barn är det många som skaffar en nanny som antingen kommer hem till dem varje dag eller bor hemma hos dem, de som oftast är inne på en ”playgroup” (de som är gratis) är dessa nannys eller mammor med små barn, Man kan även ha dem hos någon form av dagmamma men detta är jag faktiskt inte helt säker på hur mycket de kostar men tror det är ca detsamma som typ en förskola. Nu är jag inte helt insatt i det då vi inte riktigt haft de tankarna i luften än. Vi har tänkt att hitta en nanny som vi kan ringa in när/om jag skulle behöva hjälp någon dag och som C då känner sig trygg med så även om jag inte helt behöver hjälp nu i början så är det bra att ha någon C känner sig trygg med när det väl behövs. Men med tanke på att det är så dyrt är det fler som är hemma och ingen kollar konstigt på en när man säger att man är hemma med sitt barn.

Kulturen, alla är väldigt trevliga (de flesta inte alla), man ska förvänta sig att minst prata med en på om man åker kollektivt, säga hej till dem man går förbi men även säga ”sorry” om man ska förbi eller om man varit i vägen för någon. och en massa massa mer. och det där med dricks SJUKT JOBBIGT men jag ska väl lära mig det också det jobbigaste är NÄR ska jag ge ut över restaurang, när man får servis Ja men när räknas det att man får det… Köpte ett par skor till C, fick super servis i en lite mindre butik med riktiga bra läderskor till barn men ska man ge dricks då? :/ kanske ska läsa på det lite mer.

Jag har förresten även mötte två, tre, fyra underbara mammor två ”grannar” bor lite längre ner på gatan som jag sätt lite mer hon ena har hjälpt mig att hitta alla lekplatser och playgroups, kom med tidningar om vart man kan göra nu i sommar och hjälpt mig väldigt mycket. Hon andra har blivit mer som en vän vi pratar om allt, våra barn är även i samma ålder skiljer bara en månad på dem. vi sitter lite i samma båt om man ska säga så, vi båda är hemma själva om dagarna med en jobbande kille som först är hemma sent eller borta hela veckan som K är, hon har inte tankar på att börja jobba i heller så jag hoppas att vi kommer fortsätta att ses och att vi kommer bli bra vänner men det är alltid så svårt i början att veta vad hon känner om mig om hon kan se oss som vänner eller om det bara är pga barnen. Men som det ser ut nu så tror jag vi har en massa gemensamt så jag hoppas på det 🙂 Alla är även så hjälpsamma och man ska inte bli rädd om någon plingar på dörren av de andra mammorna bara för att de ville ha sällskap eller hjälp med något :).
Och jag förstår inte hur allt kan fungera här över, ställ ut soporna var tisdag dem blir hämtade, posten kommer till dörren även om man har 50 trappor upp till alla hus, barnen blir hämtade i skolbussar (så mysigt att se och jag tror jag smälter varje gång jag ser dessa bussar) var morgon står där en person och stoppar trafiken om någon ska över övergångsstället (då man gärna får köra över rött om man ska svänga till höger) och jag tror aldrig jag kommer lära mig att personalen packar ens varor i butiken även om du har dina egna påsar med du ger dem till personalen så packar dem…. Ja hur fungerar allt egentligen, inget av detta hade fungerar i Sverige eller inte som jag kan se det, folk hade stått i kök bakom och ropat för att det tog för lång tid, barnen hade aldrig suttit still i skolbussen eller ens hoppas på den (pinsamt att åka buss ju) personen som hade stått och viftat med en stopp skylt till bilarna hade varit så arg pga att han fått ett sådant jobb och att sätta ut sina sopor var tisdag hade ingen orkat göra… Men jag kanske har fel, det hade kanske visst fungerat även i Sverige.

Nu ska vi gå och lägga oss..!!

IMG_0017

CanadaIMG_0081IMG_0062

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s